Rengöra Silver – Rengöring & Förvaringstips av Silver

rengöra silver med tandborste

Förvaring och rengöring av silverbestick

Många människor tycker om att äta med äkta silverbestick och många av våra kunder gör det till en hobby att få till den perfekta samlingen. En vanlig kritik är dock att det tar för mycket tid och ansträngning att bevara glansen och finishen hos ny polerat silver. I den här artikeln kommer vi att visa att det inte nödvändigtvis är sant – och att en liten insats kan ge stora belöningar.

Fakta om rengöring silver


1. Om du använder ditt silver regelbundet kommer det inte att oxidera och missfärgas, eftersom du omedvetet putsar det varje gång du plockar upp det.

2. Om du förvarar ditt silver på rätt sätt så förlorar det inte sin glans och blir matt.


3.  Är det är skamfilat och matt, tar du bort oxideringar och missfärgningar på mindre än 10 sekunder. Det enda du behöver göra att diska ditt silver för hand.

4. Med moderna maskindiskmedel KAN du diska silvret i diskmaskinen! (Men det bästa är att handdiska det).

Rengörings- och förvaringstips

Silver har faktiskt aldrig varit så lätt att sköta som nu, med moderna produkter och tekniker. Ändå har silver fortfarande rykte om sig att vara svårskött, att det är mer besvär än det är värt.

Det är ett kvardröjande rykte från äldre generationer, då det krävdes hårt slit och mycket putsning för att hålla missfärgningar borta så att silvret återfick sin forna glans.

Av alla olika silverföremål är det just bestick som är lättast att hålla blanka och fläckfria med ett minimum av ansträngning.

Den första och viktigaste punkten är hur du förvarar dina silverbestick eller försilvrade bestick.

Det bästa sättet är att förvara dem i en förvaringslinda, gärna i en som är impregnerade med medel mot oxidering, t.ex. en från Hagerty. Placera sedan lindan i inuti en tupperwarelåda, en förslutningsbar påse eller annan lufttät behållare. Missfärgningen är helt enkelt en kemisk reaktion på syret i luften (oxidering). Att förvara besticken i en lufttät påse kommer att reducera oxidationen kraftigt och läggs den dessutom i ytterligare en lufttät behållare förhindras oxidationen än mer, genom att den mängd syre besticken utsätts för minskar betydligt.

Oxidation

För oss som använder våra silverbestick varje dag är det inget problem. Någon synlig oxidation hinner inte byggas upp eftersom besticken diskas och torkas flera gånger varje vecka. Jag har ätit mina cornflakes med en silversked varje morgon i fem år, och jag har inte polerat skeden en enda gång under den tiden.

Vad händer när du använt ditt silver? Silver skiljer sig, naturligtvis, inte från det rostfria stålet i det avseendet att det måste diskas efter användning! Traditionellt har silver alltid diskats för hand och många människor föredrar än idag att handdiska sina bestick, utan något annat än varmt tvålvatten.

Men det är verkligen inte fel att stoppa silverbesticken i diskmaskin! Förr, när maskindiskmedlen var starkare, var det inte bra att maskindiska besticken, eftersom varje disk tog bort en liten del av silver. Men idag är kemikalierna i maskindiskmedlen mycket mjukare och de är inte mer skadliga, och sliter inte mer på silvret, än vad en vanlig silverpolish gör.

Tricket är att ta ut dina bestick innan maskinen startar sitt torkprogram och istället torka dem för hand. Det beror inte på att det på något sätt är skadligt att torka silvret i diskmaskinen. Det beror bara på att det vatten som avdunstar i maskinen får silvret att oxidera och ger det ett gult ytskikt, som du sedan måste putsa bort.

Jag vill i samband med det också poängtera att gamla silverknivar bäst diskas för hand, eftersom det material som bladet är fäst med inne i skaftet kan smälta och svälla, med resultatet att blad och skaft delar sig. Nyare knivar har ofta ett lött stålblad och är därmed vattentätt.

Vad händer om mitt silver redan har oxiderat?

Det är egentligen inget problem. Oxiderade eller svarta bestick är lätt att rengöra med silverdip, eller ”Hotel Dip”, vilket tar bort missfärgningen inom några sekunder. Skölj sedan med varmt vatten och torka för hand. Att rengöra ett bestickset med 84 delar med den här metoden tar mindre än 10 minuter.