Rengöring kakel och kakelfog

tips på hur rengöringen av kakelfog utförs bäst

4 miljövänliga men dock effektiva rengöringstips för kakel och fogar

Även om du använt dig av det bästa materialet till dina fogar och köpt det bästa kakel som finns på marknaden så återstår faktum att fogarna kommer att deklinera och kaklet måsta underhållas. Kakel på ställen med mycket gångtrafik såsom kök och badrum kräver en regelbunden rengöring för att motverka att bitar lossnar, att det blir fläckar eller att glansen försvinner. Många gånger beror slitningarna inte bara på fottrafiken utan det kan finnas ett problem man inte lagt märke till, så som ett läckande rör eller fukt som skapar problem. Om så är fallet bör du ringa efter professionell hjälp för att kolla över detta. Rent generellt så bör du annars klara av att rengöra ditt kakel och dina fogar med saker som du redan har hemma.

Använd miljövänligt städmaterial

Det bästa, effektivaste och billigaste sättet att rengöra smutsiga och nedfläckade fogar är att använda sig av en enkel blandning av citronjuice och bakpulver. Eller blanda helt enkelt i en tesked bakpulver i två deciliter vinäger och borsta det på fogarna med hjälp av en tandborste. När fläckarna är borta rengör med vatten.

Att använda väteperoxid

Väteperoxid är ett utmärkt blekmedel och kommer att förvandla gråa, bruna eller svara fogar till kritvita. Så väteperoxid bör därför inte användas på färgade fogar. Fyll upp en vanlig sprayflaska med hälften väteperoxid och hälften vatten. Denna flaska med mixen i kan man sedan ställa bort och ta fram då man behöver den igen. Denna blandning gör också underverk på mögel och fuktfläckar. Väteperoxid är kanske inte ett särskilt barnvänligt ämne, och du bör använda handskar då du blandat det med vatten. Men det är faktiskt så att det är mycket mer effektivt än de kloridbaserade blekmedlen, kostar mindre och kan vara mindre farligt. Gnugga blandningen på fogarna med en luddfri trasa eller en vanlig tandborste. Hör med en bra städfirma i Norrköping för mer information om rengöring.

Rengöring med elektrisk tandborste

En elektrisk tandborste är en de mest effektiva verktygen för rengöring av fogar mellan kakel. Den kan tillsammans med antingen ett affärsköpt rengöringsmedel eller vinäger rengöra smutsiga fogar på bara några minuter. En elektrisk tandborste kan också hjälpa få bort smuts och fläckar på marmor och vanligt porslinskakel tillsammans med vanligt varmt vatten.

Ångtvätt

Ångtvätt är en effektiv teknik för rengöring av kakel och fogar. Experter rekommenderar att husägare beställer in en ångtvätt av kaklet och fogarna, eller gör det själv, en gång i månaden. Att ångtvätta kakel är väldigt enkelt och allt du behöver är en ångtvätt. I denna kan du använda vanligt vatten, ett kommersiellt rengöringsmedel eller blandningen av vinäger och bakpulver. Du kan också hyra en maskin för några tjugolappar. Dessa maskiner är ofta mycket mer effektiva än de som finns för hemmabruk om man vet hur man ska använda dem. Tricket för en ordentlig rengöring är att arbeta med små sektioner i taget. Gå bara vidare då den sektionen är så pass ren som du vill att den ska vara. När du är klar med hela rummet gå över det igen en snabbis innan du går vidare till nästa ställe med kakel.